Güney Amerika’nın batısında bulunan bölgenin güzide ülkesi Şili, Arjantin ve Bolivya’nın batı komşusudur. Coğrafyası itibariyle bu iki ülkenin batı sahil kıyısı olmasını engellemiştir. Ülkenin %40’dan fazla bölümü başkent Santiago’da , geri kalan kısmı ise diğer şehirlerde yaşamaktadır.

Şili’de, diğer Güney Amerika ülkelerine kıyasla suç işleme oranı daha düşüktür. Ama yine de kapkaç ve hırsızlık olaylarına karşı dikkati elden bırakmamak gerekmektedir. Ayrıca son dönemlerde sık sık hükumete karşı halk ayaklanmaları meydana gelmektedir. Bu ayaklanmalar neticesinde özellikle Santiago’da hemen hemen her gün halk ve polis arasında çatışmalar yaşanmaktadır. Son protestoların çıkış sebebi ise metroya yapılan %4’lük zamdan kaynaklanmaktadır. Benim açımdan ilginç olan kısma gelirsek, son 1 sene içerisinde 2 kez Santiago’da bulundum ve ikisinde de nasıl olduğunu anlamadan bir anda protestoların arasında kaldım ve biber gazı ihtiyacımı karşılamış oldum.

Protesto döneminde neredeyse tüm polis arabaları bu haldeydi

Duvarlar ve Heykellerde protestolardan nasibini almış
Türkiye ile Şili, birbirinden çok uzak coğrafyalarda yer almasına rağmen, iki ülke halkı arasında özel bir sempati vardır. 1923’te kurulan Türkiye Cumhuriyetini ilk tanıyan Latin Amerika ülkesi Şili’dir.
Şili ile Türkiye arasında Serbest Ticaret anlaşması olduğundan gümrük vergisi bulunmamaktadır. Ayrıca iki ülke arasındaki ticaret hacmi 1 milyar dolara yakındır ve bu tutarın %50’den fazlasını ülkemizin Şili’ye yapmış olduğu ihracat oluşturmaktadır.
Şili’ye gitmek için ise vize ihtiyacınız bulunmamaktadır. Sadece pasaportunuz ile 90 gün boyunca ülkede vizesiz bir şekilde kalabilirsiniz. Son olarak, seyahatinizde Türk mutfağının özlemini çekerseniz, mutlaka Meze Restaurant’a uğrayın.
